colesterol-bun-rau

Top 10 alimente bune de consumat impotriva colesterolului rau

Colesterolul este o moleculă care nu este solubilă în sânge, de aceea există transportori de colesterol: HDL, adică lipoproteine de înaltă densitate (așa-numitul colesterol bun) și LDL, adică lipoproteine de densitate mică (așa-numitul colesterol rău).

Colesterol-rău-LDL-Colesterol-bun-HDL

Colesterolul rău este cel care are tendința de a se depozita de-a lungul pereților interni ai arterelor, producând diverse maladii cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Colesterolul provine din două surse: alimentația- o sursă exogenă și din biosinteza ficatului (sursă endogenă). Deci se poate acționa asupra colesterolului exogen pentru a normaliza colesterolemia, având o dietă adaptată anticolesterol. În acest caz vei avea în vedere două aspecte: vei reduce consumarea alimentelor bogate în colesterol (prăjitul și alimentele care conțin multe grăsimi saturate și colesterol) și vei introduce în dietă alimente care au efect anticolesterol. Iată care sunt cele 10 alimente anticolesterol recomandate de specialiști.

  1. Tărâțe sau fulgi de ovăz. Ovăzul este bogat în fibre și are proprietăți anticolesterol.
  2. Coacăze întregi sau suc. Conțin antioxidanți și anume un fitosterol care contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL).
  3. Fisticul. Consumat crud, fisticul conține acizi grași nesaturați sau fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului rău.
  4. Nucile. Consumul regulat de nuci, bogate în grăsimi polinesaturate are avantajul de a crește colesterolul bun (HDL) și de a-l diminua pe cel rău (LDL). Cosnumă zilnic 50 de g de nuci și vei diminua riscul de boli cardiovasculare.
  5. Migdale. Consumul regulat de migdale curde (50 g pe zi) diminuează nivelul insulinei eliberate de organism. În plus, antioxidanții și vitamina E previn oxidarea cauzată de colesterolul rău și deci reduc riscurile bolilor cardiovasculare. Studiile au arătat că un consum zilnic poate reduce LDL cu 24%.
  6. Avocado este bogat în grăsimi monosaturate (mai ales acid oleic), în antioxidanți și în fibre (6,8g/100g), fiind un fruct care scade colesterolul sangvin.
  7. Măslinele și uleiul de măsline extravirgin. Consumul de măsline și de ulei de măsline reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului sangvin total și LDL și trigliceridele.
  8. Uleiul sau semințele de in. Semințele de in sunt bogate în omega 3 și acid alfalinoleic. Reduc colesterolul și previn cancerul.
  9. Iaurtul probiotic. Prin bacteriile lactice pe care le conține favorizează eliminarea colesterolului prin intermediului intestinului, antrenând o diminuare a acestuia.
  10. Sucul de merișor și de struguri. Conțin flavonoide care cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *