parti-pentru-masina-opel-astra

Sofer pentru prima oara? Afla cum iti intretii masina!

Soferii stiu foarte bine ca timpul si resursele financiare investite in intretinerea masinii presupun eforturi considerabile. O sa radeti, dar a avea o masina este ceva similar cu a avea copii. Asadar, masina, ca si copiii, de altfel, nu trebuie neglijata.

O masina intretinuta ii aduce proprietarului nenumarate beneficii: confort, siguranta si nu in ultimul rand, posibilitatea de a o vinde la un pret mai mare, daca este cazul. Din acest motiv, trebuie sa investigati cu atentie orice zgomot, orice semn care ar putea proveni de la deteriorarea vreunei piese.

dezmembrari-opel-astra

Daca identificati problema din timp, o puteti remedia cu usurinta. In sens contrar, s-ar putea sa va dati seama la un moment dat ca masina nu mai este deloc functionala si ca trebuie sa o duceti direct la dezmembrari auto. Nu uitati ca doar masinile deteriorate si accidentate foarte rau ajung la dezmembrari auto, asa ca incercati sa evitati pe cat posibil aceasta situatie si ocupati-va din timp de rezolvarea oricarui tip de probleme care apar la autovehicul.

parti-pentru-masina-opel-astra

Ce presupune intretinerea unei masini?

Mentenanta unui autovehicul este similara cu ingrijirea propriei persoane. Atunci cand va imbolnaviti, consultati medicul si urmati un tratament recomandat de acesta. Chiar si cand sunteti sanatosi, mergeti la consultatii periodice ca sa va asigurati ca totul este in regula si ca astfel preveniti aparitia unor complicatii medicale.

Este acelasi lucru si cu masina. Inspectia tehnica periodica este necesara pentru a fi siguri ca starea masinii este buna, iar atunci cand se defecteaza o componenta, o duceti la service. Procesul de mentenanta a masinii presupune insa, mai multe lucruri. Iata aspectele de care trebuie sa tineti cont pentru a va pastra autovehiculul intr-o stare buna si functionala:

  • Respectati perioadele si datele de service, intocmai cum au fost ele stabilite de catre constructor. Daca masina este noua, revizia trebuie facuta la service-urile auto agreate de catre producator, altfel riscati sa pierdeti garantia. Daca ati achizitionat masina la mana a doua, ar fi bine sa-i faceti o revizie la fiecare 10.000 km parcursi, moment in care schimbati si consumabilele (ulei, filtre s.a.m.d.).
  • Faceti inspectia tehnica periodica. Aceasta este reglementata prin lege si trebuie facuta o data la doi ani. Daca in acest interval de timp apar si alte probleme tehnice, nu le ignorati, ci cautati activ solutii.
  • Verificati frecvent blocurile optice. Recomandam sa faceti acest lucru o data pe luna, deoarece farurile trebuie curatate, iar in caz ca becurile s-au ars, acestea trebuie schimbate. Incercati becurile de semnalizare, faza de intalnire si faza lunga, pentru a va asigura ca sunt inca functionale.
  • Cel putin o data pe luna, verificati presiunea in pneuri. Acelasi lucru trebuie facut si la roata de rezerva, pentru a va asigura ca este cea recomandata de constructor. Puteti face acest lucru la cea mai apropiata benzinarie care dispune de un compresor.
  • Inlocuiti anvelopele atunci cand este cazul. De regula, acest lucru se face o data la 60.000 km, dar nu uitati ca, indiferent de starea anvelopelor, sunteti obligati prin lege sa le inlocuiti cu cauciucuri speciale atunci cand se apropie sezonul rece. De asemenea, anvelopele trebuie schimbate si atunci cand observati ca s-au uzat si nu mai functioneaza la fel de bine. Cauciucurile tocite nu mai au aceeasi aderenta, iar distanta de franare se mareste. Asadar, pentru a nu va pune in pericol siguranta personala, cat si siguranta pasagerilor, nu ignorati acest aspect.
  • Verificati periodic consumabilele. La acest capitol intra: lichidele de parbriz, de frana, de racire, iar verificarea uleiului nu trebuie neglijata nici ea. Inainte de a verifica uleiul, asigurati-va ca motorul este rece. Daca uleiul este negru la culoare, inseamna ca el trebuie inlocuit.
  • Verificati starea stergatoarelor. Daca acestea lasa urme pe parbriz, le puteti curata cu apa si otet. Daca murdaresc in continuare si incep sa scartaie, inseamna ca a venit vremea sa cumparati altele noi.
  • Spalati masina cel putin o data pe luna. Atat interiorul, cat si exteriorul masinii trebuie spalate si curatate in mod frecvent. Este recomandat sa o ceruiti cel putin o data pe an pentru a o face sa arate ca noua.
  • Nu parcati in zone aglomerate! Daca faceti acest lucru, s-ar putea sa constatati mici zgarieturi pe masina, caz in care va trebui sa o duceti din nou la vopsit.

Daca va preocupati serios de intretinerea masinii, ii puteti prelungi “durata de viata” si puteti preveni defectarea ei. Achizitionarea unei masini presupune un efort financiar substantial, iar la un moment dat veti dori sa o vindeti la un pret mai mare decat media de pe piata. Asadar, asigurati-va ca va fi tot timpul in stare buna si gata de condus!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *