vertij

Prezentare Aslavital drajeuri. Despre vertij

Prezentare:

Comprimate 40 mg; cutie x 1 fl. x 20 comprimate

Indicatii:

Anemie feripriva (microcitare) posthemoragice, prin aclorhidrie, de sarcina, secundare infectiilor, infestarii parazitare sau cancerului; anemie macrocitara tratata cu cianocobalamina; stare de sideropenie la copii in crestere, in caz de hemoragii cronice; pentru profilaxia carentelor de fier in sarcina, la copii, la donatori de sange.

Doze:

Administrare orala: Ulcer duodenal si ulcer gastric benign: 150 mg de 2 ori pe zi sau 300 mg seara, 4-8 sapt.. Ulcere induse de AINS: 150 mg de 2 ori pe zi sau 300 mg seara, 8-12 sapt. Profilaxie: 150 mg de 2 ori pe zi, administrare concomitenta cu AINS. Ulcer postoperator: 150 mg de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani. Sindrom Zollinger-Ellison: initial 150 mg de 3 ori pe zi. Dispepsie cronica episodica: 150 mg de 2 ori pe zi, cel putin 6 saptamani. Profilaxia hemoragiilor datorate ulcerelor de stres: 150 mg de 2 ori pe zi. insuficienta renala severa 150 mg. Adm. injectabil: intravenos lent (peste 2 minute), 50 mg/20 ml, la 6-8 ore; perfuzie 25 mg/ora timp de 2 ore, perfuzia repetandu-se la 6-8 ore;50 mg, la 6-8 ore.

Contraindicatii:

Hemocromatoza, hemoliza cronica, anemie sideroacrestica, anemia din intoxicatia cu plumb, talasemie, boli hepatice grave, alergie sau intoleranta la fier; gastrite severe, ulceratii gastrice, varice esofagiene, diaree, colita ulceroasa, sindrom de malabsorbtie intestinala (se recomanda fier injectabil).

Atentionari:

Hiposideremia asociata cu sindroame inflamatorii nu raspunde la trat. cu fier; este necesar trat. etiologic al anemiei; control al eficacitatii trat. la 3 luni; interactiuni medicamentoase cu tetracicline, bifosfonati, penicilamina, tiroxina, fluorochinolone, antiacide.

Reactii adverse:

Rareori greata, dureri epigastrice, constipatie sau diaree (scaunul este colorat in negru), senzatie de vertij, bufeuri de caldura.
Ameteala, transpiratii reci si senzatia ca totul se invarte in jur. Iata simptomele cu care se confrunta pacientii cu vertij.
Acestea pot ascunde insa o viroza sau un traumatism cranian. Sa vedem cum functioneaza metodele moderne de diagnosticare a unui vertij.
Iata ce arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: circa 10% dintre oameni se confrunta la un moment dat cu tulburari de echilibru. In populatia de peste 40 de ani, procentul se ridica la 40%. Pentru varsta a treia, tulburarile de echilibru reprezinta cea mai importanta cauza de adresare la medic. Cele mai intalnite simptome sunt ametelile si vertijul.
vertij
Vertijul poate sa apara in cazul unor boli inflamatorii cum sunt complicatiile otitelor cu afectarea labirintului, ceea ce inseamna ca se produce o acumulare de puroi in urechea medie si interna care determina o hipervalrenta initial si apoi o hipovalenta a labirintului afectat, spune Gabriela Paraschiv, medic specialist ORL.
Cel mai des intalnit este vertijul pozitional. In cazul acestuia, pacientii relateaza o senzatia de rotire care dureaza in jur de 20 de secunde. Pe locul doi este neuronita vestibulara, in care nervul este atacat de un virus. Aceasta afectiune se manifesta printr-un vertij care poate dura zile intregi si este insotit de greata si transpiratii reci.
Metodele de diagnosticare a vertijului sunt probele de echilibru static si dinamic: pacientul ridica mainile si face proba indicatiei, inchide ochii si daca mainile se deplaseaza catre urechea afectata este o proba obiectiva a vertijului.

Pacientul este testat si in picioare. Cu ochii inchisi trebuie sa mearga cativa pasi. Daca se modifica directia de mers spre stanga, inseamna ca urechea stanga este afectata.

Exista si metode moderne de diagnosticare: o camera in infrarosu cu care se monitorizeaza miscarile globului ocular. Mai exact, daca globul ocular se indreapta catre stanga, medicul stie ca are de-a face cu o tulburare la nivelul urechii stangi. Si posturograful ajuta la depistarea tulburarilor de echilibru. Pacientul sta pe o platforma cu senzori ce detecteaza miscarile corpului in incercarea de a se reechilibra.
Si nu uitati: este foarte important sa va prezentati la medic imediat ce simtiti ca totul se roteste in jur. Cu cat mai devreme este descoperita cauza, cu atat mai repede va veti insanatosi.
Surse:
https://www.revistagalenus.ro/dictionar-medicamente/item/1214-aslavital-drajeuri.html
http://stirileprotv.ro/csid/sanatate/afla-totul-despre-simptomele-si-tratarea-vertijului.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *