Deseurile periculoase – impact si efecte

colectare deseuri periculoase

Problema deseurilor este cu siguranta una dintre problemele actuale de mediu care nu numai ca ii ingrijoreaza pe specialisti, dar este o problema care ridica si multe semne de intrebare in ceea ce priveste variantele care pot fi gasite in ideea solutionarii acesteia. In activitatea zilnica a fiecaruia dintre noi, fie ca vrem sa admitem sau nu, sta si contributia pe care noi o aducem la polurea accentuata a planetei. Cum facem asta, ar fi unii tentati sa intrebe ? Raspunsul este unul simplu si evident. Nu exista om care sa nu produca pe zi o cantitate mai mica sau mai mare de ,,gunoi”. Fie ca aruncam obiecte din plastic, hartie, mancare si alte lucruri, fie ca plecam de la Mega Image in fiecare zi cu o alta punga, aceasta este maniera prin care noi contribuim la poluarea propriei planete.

In ideea de a diminua fie productia deseurilor menajere, fie pe cea a deseurilor periculoase, s-au creat firmele specializate in colectarea si reciclarea deseurilor. Notiunea de ,,deseu” inglobeaza o gama larga de deseuri, fiecare cu impactul si efectele proprii asupra planetei si chiar asupra organismului nostru. Printre cele mai intalnite tipuri de deseuri putem aminti desurile menajere, deseurile industriale si nepericuloase, deseurile textile, reciclabile si electronice. O atentie deosebita este acordata deseurilor periculoase, intrucat acestea intra intr-o categorie diferita de deseurile obisnuite ca urmare a caracteristicilor, efectelor si modului lor de actiune.

Ce sunt deseurile periculoase?

Deseurile periculoase sunt mult mai nocive decat simplele deseuri menajere, prin urmare acestea trebuie gestionate cu o atentie mult mai mare. Unele dintre aceste deseuri periculoase au un impact puternic asupra mediului intrucat au in componenta lor substante toxice pentru organismul uman.

Exista mai multe categorii in care putem introduce deseurile periculoase, deoarece fiecare tip de deseu periculos are un impact negativ mai mare sau mai mic asupra ecosistemului. Efectul acestora se stabileste in functie de fiecare tip de deseu in parte. Printre cele mai nocive tipuri de deseuri periculoase putem aminti:

  • Deseurile explozibile care in conditii de soc fizic pot produce explozii cu potential letal
  • Deseurile oxidante si corozive – acest tip de deseuri periculoase produc reactii puternice la nivel exterior, cu efect dezastruos pentru om si mediu
  • Deseurile cancerigene care au un potential de inducere a cancerului in conditiile in care acestea intra in contact cu organisme vii

In ideea de a reduce din efectele pe care deseurile periculoase le produc, firmele care se ocupa de colectarea si reciclarea deseurilor sugereaza si practica solutia conform careia fiecare serviciu sau companie producatoare de unul sau mai multe deseuri periculoase este obligata sa asigure precolectarea acestora. Aceasta actiune este foarte importanta si se face de un personal specializat in colectarea deseurilor periculoase care stie cum actioneaza aceste deseuri, precum si modul in care trebuie depozitate.

Fiecare centru de colectare a deseurilor periculoase functioneaza dupa o anumita politica foarte stricta de precolectarea acestora, precolectare care trebuie facuta in mod selectiv, in functie de tipul de deseu periculos.

In cele mai multe cazuri deseurile periculoase sunt distruse in cele din urma insa in anumite conditii si in anumite spatii special amenajate, fara ca acest proces sa afecteze direct viata noastra sau buna functionare a ecosistemului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *