Cum aleg cel mai bun monitor LED in 2016?

M-am ferit de multe ori sa recomand monitore, fie ele LED sau LCD. Nu am recomandat din simplul motiv ca oamenii aleg dupa pret, apoi dupa design si abia dupa aceea dupa calitate. Nu stiu daca nivelul de trai din tara noastra este problema sau faptul ca oamenii nu sunt interesati sa „vada” bine pe monitor.

As mai putea adauga si faptul ca multi dintre noi nu sunt „antrenati” sa vada culorile asa cum sunt ele. Eu lucrez zi de zi cu imaginea, asa ca e posibil ca eu sa vad mai multe lucruri cand ma uit la un monitor. Lucrul asta il simte fiecare om care este pasionat de video sau de foto. Cu cat avansezi, cu atat doresti tot mai mult de la calculator, de la detaliile care sunt afisate pe monitor.

monitoare ld la preturi foarte buneIn aceeasi ordine de idei, mai exista persoane care doresc sa vada un film decent, care sa aiba culori cat mai decente. Eu chiar nu am rabdare sa ma duc la film, am preferat sa am acasa tot ce am nevoie… poate nu e aceeasi senzatie, dar… e mai comod in pat.

As putea sa ii introduc aici si pe cei care fac gaming, un monitor LED pentru jocuri intotdeauna te ajuta sa iesi din impas.

Trebuie sa ne gandim foarte bine ce tip de utilizator suntem, la ce vom folosi acel monitor. De obicei, pe piata, vom gasi:

 • monitor profesional pentru gaming
 • monitor pentru filme si jocuri ocazional
 • monitor pentru editare video/ foto
 • monitor pentru office si nu numai

In mare, utilizatorii pentru lucrurile de mai sus aleg monitoarele.

Asadar, daca am ales destinatia monitorului, urmatorul pas pe care trebuie sa-l facem este sa ne stabilim bugetul. Monitoare sunt si la 350 de lei, dar si la 2000 de lei. Conteaza foarte mult compromisul pe care il facem si cum alegem tipul potrivit de monitor. Este evident faptul ca, cu cat mai mare este diagonala monitorului, cu atat creste pretul acestuia.

Conectivitate

Unul dintre cele mai importante lucruri la un monitor, mai ales daca alegem un monitor cu iesire digitala, iar placa video are iesire analogica… de preferat este ca acestea sa aiba port DVI, daca nu HDMI. Calitatea imaginii trimise/ receptionate este mult mai mare pe digital. Lucrurile acestea le-am discutat si cand am vorbit despre placile video.

Diagonala monitorului

De obicei, daca se face upgrade, se face de la o dimensiune mai mica, la una mai mare. In zilele noastre sunt foarte cautate monitoarele de 23,24′. Daca in trecut spuneam ca 22′ este suficient, iata ca marketingul ne-a facut sa ne dorim monitoare tot mai mari, de 24′ poate chiar in viitor, de 27′. Asa cum am zis si in alte articole, eu lucrez editare video cu doua monitoare de 24′. Suficient din punctul meu de vedere. Vom vedea ce se va schimba in momentul in care tehnologia 4k va deveni o necesitate.

Rezolutia monitorului

Este intr-o oarecare masura, in legatura directa cu diagonala. Daca vom alege un monitor cu diagonala de 18-19′ si vom alege o rezolutie FULL HD, e posibil sa avem probleme cu iconitele de pe desktop, ca textul sa ni se para destul de mare. Doar voi stiti daca aveti probleme cu vederea, daca o rezolutie vi se pare mare sau mica. Daca nu ati mai lucrat cu un asemenea monitor, ar fi bine sa dati o tura in magazinele de specialitate, sa observati cea mai buna rezolutie pentru ochii dvs.

Asadar, pe piata vom gasi rezolutiile urmatoare:

 • HD Ready
 • FULL HD
 • 2k
 • 4k

Mare atentie intre HD Ready si FULL HD. O discutie despre asta aveti aici. Asadar, HD Ready inseamna rezolutia 1366×768 sau 1600×900. De obicei pe acestea le vom gasi in laptopurile de buget sau la monitoarele ieftine.

Un monitor Full HD are rezolutia 1980×1080 sau 1980×1200. Prima rezolutie este pentru monitoarele 16:9, iar a doua pentru cele 16:10.

Probabil ati observat ca la final am lasat 2k si 4k. Aceasta este o tehnologie noua, menita sa inlocuiasca FULL HD. 2k inseamna de 2 ori rezolutia FULL HD, iar 4k de 4 ori FULL HD. Asta inseamna in scurtul timp vom avea o densitate de pixeli foarte mare pentru monitoarele noastre. Adica o rezolutie de 3840×2160. Se discuta chiar de 8k, dar nu cred ca este relevant sa vorbim despre lucrul asta in acest moment, mai ales ca preturile pentru 4k sunt foarte mari.

Un lucru destul de important pentru cei care fac upgrade de la un monitor mic sau poate chiar un monitor cu tub(cine oare mai foloseste asa ceva?!) este rezolutia monitorului fata de placa video. Daca avem un calculator foarte vechi si ii vom pune un monitor full hd, putem avea suprize si este posibil sa existe probleme de functionare corecta. Lucrurile acestea nu le va spune nimeni, toti va vor recomanda sa cumparati, sa le faceti vanzare. Aveti grija!

Ce tip de panel recomandati pentru monitor?

Am lasat la final unul dintre cele mai importante aspecte: panoul monitorului. Acesta se imparte in mai multe categorii precum:

 • monitor cu panou TN
 • monitor cu panou VA
 • monitor cu panou IPS
 • monitor cu panou PLS

Ar mai fi si cateva subclase ale fiecaruia, dar nu are rost sa va innebunesc si mai mult de cap. Fiecare dintre aceste tipuri de panouri au caracteristici importante, avantaje, dar si dezavantaje.

Cele mai multe pe piata sunt TN, iar cele mai scumpe sunt cele IPS. Nu discut despre cele cu touchscreen, care, dupa parerea mea, sunt inutile.

Sursa

http://recomandare.info/cel-mai-bun-monitor-led.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *