Colectarea deseurilor: o problema care ne priveste pe toti

colectarea deseurilor

Se fac eforturi considerabile de catre firmele de colectare pentru ca deseurile sau, mai precis, resturile de materiale care nu mai pot fi valorificate si sunt nocive pentru mediu si implicit pentru om, sa fie colectate in conditii de siguranta. De altminteri, ele sunt toxice, iritante, radioactive, cancerigene sau inflamabile. Insiruirea din urma nu este exhaustiva, deci efectele negative ale deseurilor periculoase nu se opresc aici. Din cauza lipsei de spatiu de depozitare a deseurilor, ultimele solutii privind gestionarea integrata a deseurilor nu mai au in vedere eliminarea acestora din mediu, ci prevenirea lor. Astfel, miza reala consta in optarea pentru noi tehnologii, care sa genereze mai putine deseuri si intr-o forma mai tratabila. Conform statisticilor, in Europa deseurile menajere (prin care se inteleg si resturile provenite din magazine, institutii, santiere, etc.) sunt compuse din:

 • 16% hartie si cartoane
 • 5% metale
 • 6% sticla
 • 39% resturi menajere
 • 6% textile
 • 11% plastice
 • 17% alte componente.

Pana la adoptarea noilor tehnologii, deseurile menajere se pot elimina prin incinerare, un procedeu care nu prezinta foarte multe dezavantaje fata de natura. Virusii sunt distrusi, spatiul de incinerare este mai mic decat cel de depozitare, iar poluarea, prin filtre speciale, poate fi tinuta sub control. Totusi, in absenta unor firme de colectare de deseuri, care sa transporte in conditii de siguranta si in concordanta cu ultimele norme, deseurile nici nu ar mai apuca sa ajunga la spatiile de depozitare si tratare, ci ar afecta mediul inconjurator. De aici putem deduce facil importanta serviciilor firmelor de colectare.

Care este procesul prin care o firma de colectare aduna deseurile periculoase?

Intai de toate, printre deseurile periculoase se numara:

 • Deseuri explozibile- substante care pot exploda la orice urma de foc
 • Deseuri oxidante- substante, care in contact cu alte preparate, produc reactii exoterme
 • Deseuri infectioase- substante cu continut de microorganisme care pot produce boli pentru alte organisme vii
 • Deseuri cancerigene- substante care pot produce cancerul daca sunt inhalate sau ingerate
 • Deseuri toxice- substante care pot afecta serios organismul in cazul in care sunt inhalate sau ingerate
 • Deseuri mutagene- pot produce defecte genetice care se transmit pe cale ereditara
 • Deseuri ecotoxice- substante care prezinta riscuri pentru mediul inconjurator

Desigur ca in cazul acestor deseuri, colectarea se face in mod exclusiv de firme de colectare specializate, care disting intre tipurile de deseuri. Procesul incepe cu precolectarea de catre personalul calificat al fiecarei industrii sau companii care produce unul din deseurile pomenite mai sus, iar firma de colectare poate supraveghea, pas cu pas, modul in care precolectarea este efectuata. In cele din urma, firmele de colectare de deseuri periculoase asigura deplasarea deseurilor in autoutilitare special destinate pentru astfel de transporturi de la locurile de precolectare la zonele de tratare, unde distrugerea deseurilor se realizeaza astfel incat viata sau ecosistemul sa nu fie periclitate.

Printre lucrurile pe care putem sa le intelegem se numara faptul ca, indiferent de locul in care traim, unul dintre factorii care afecteaza mediul inconjurator sunt deseurile, in special cele necolectate si nedepozitate in conformitate cu legislatia. Printre deseurile care pot fi colectate de noi insine gasim: sticla, plasticul, hartia, conservele, bateriile auto, cartusele de la imprimante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *