furnicaturi

Ce se intampla cand simti furnicaturi in maini si in picioare?

Senzația de furnicături în mâini și picioare poate fi una incomodă și ciudată, ce probabil te va și îngrijora dacă nu știi exact care este cauza. Deși poți simți furnicături în orice parte a corpului tău, regiunile cele mai des afectate sunt brațele, mâinile și picioarele. Inițial probabil că vei ignora această senzație, însă, dacă ți se întâmplă să simți furnicături în mâini sau picioare foarte des, atunci poate că ar trebui să apelezi la un specialist—acele furnicături ar putea fi un simptom al unei probleme grave!

Furnicăturile pot fi simptomul unei infecții minore sau un semnal de alarmă că suferi de o afecțiune mai gravă, deci este foarte important să apelezi la un medic dacă ai această senzație foarte des. În acest articol îți vom prezenta principalele afecțiuni asociate cu senzația de furnicături din mâini și picioare.

Hipoestezia

Furnicăturile ar putea fi un simptom al hipoesteziei, o afecțiune ce se manifestă prin amorțirea zonei afectate însoțită și de furnicături. Dacă constați că ai aceste două senzații în același timp, fi cu ochii în patru pentru că ele ar putea să-ți indice că există o problemă serioasă.

Problemele circulatorii

Dacă ai probleme circulatorii, este posibil să simți, din când în când, furnicături.Mai poți avea furnicături și atunci când ești epuizat(ă). Însă, dacă simți aceste furnicături foarte des, consultă un medic imediat— s-ar putea să ai probleme serioase cu sistemul tău circulator!

Boala lui Buerger

Această afecțiune este asociată cu consumul de tutun. Primul său simptom este durerea cauzată de lipsa de circulație (claudicație) la nivelul mâinilor și picioarelor. O persoană ce suferă de această afecțiune va simți în mod constant furnicături în mâini și, în cele din urmă, în degetele de la mâini și picioare. Boala lui Buerger este o afecțiune foarte gravă și, dacă nu este tratată din timp, poate duce la apariția gangrenei.

Diabetul

Diabetul este una din cele mai răspândite afecțiuni în zilele noastre. Principala cauză a acesteia este creșterea necontrolabilă a nivelului de zahăr din sânge. Din cauza fluxului sanguin insuficient la nivelul extremităților, senzația de furnicături este un simptom comun al diabetului. În plus, furnicăturile ar mai putea fi și un simptom al ulcerului, ce trebuie tratat din timp pentru a preveni izbucnirea gangrenei.

Scleroza multiplă

Senzația de amorțeală sau de furnicături în mâini și picioare este una din primele simptome pe care le vor resimți cei care suferă de scleroză multiplă. Această afecțiune mai poate provoca și senzații de arsură sau o sensibilitate crescută la atingere. Simptomele menționate sunt cauzate de o insuficiență a fluxului sanguin în zonele afectate și de probleme la nivelul sistemului nervos central.

Polineuropatia cronică inflamatorie demielinizantă

Polineuropatia cronică inflamatorie demielinizantă este o afecțiune foarte rară ce împiedică nervii să transmită așa cum trebuie semnale mușchilor corpului.Furnicăturile (mai întâi în picioare și, în cele din urmă, în mâini și brațe) sunt un simptom al acestei afecțiuni.

Sindromul picioarelor neliniștite

Multe persoane simt furnicături în picioare seara sau în timpul nopții, iar aceste senzații pot fi asociate cu sindromul picioarelor neliniștite, fiind unul din cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni. În plus, o persoane care suferă de sindromul picioarelor neliniștite mai poate avea și senzații de durere, crampe și mâncărime în zona picioarelor, iar aceste simptome se pot agrava în timpul nopții, provocând insomnii. Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută, dar printre posibilii vinovați se numără anemia, blocajul renal, sau neuropatia periferică.

Alte cauze posibile pentru care simți furnicături în mâini și picioare

  • Ai stat în aceeași poziție prea mult timp
  • Ai o leziune la nivelul nervilor
  • O hernie de disc îți aplică presiune pe nervii spinali
  • Ai un nivel foarte ridicat de calciu, potasiu sau sodiu în organism
  • Ai o lipsă de vitamine, în mod special de vitamina B12
  • Ai făcut exces de alcool sau de produse pe bază de tutun
  • Te-a mușcat un animal
  • Te-a mușcat o insectă (cum ar fi căpușe, acarieni și păienjeni)
  • Ai o reacție negativă la un anumit medicament pe care l-ai luat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *