synocrom forte

Ce este gonartroza? Cu Synocrom Forte One, ai tratamentul corect pentru genunchi

Gonartroza este o boala degenerativa a articulatiei genunchiului, care face parte din familia artrozelor, artroza fiind la randul ei o boala degenerativa a articulatiilor. Prin artroza se intelege de fapt distrugerea cartilajului articular din interiorul unei articulatii. Insa, cu tratamentul potrivit si un supliment alimentar precum Synocrom Forte One (pentru detalii, dati click AICI), care ajuta tratarea afectiunilor articulatiilor.

synocrom forte

Gonartroza, fiind o boala degenerativa, evident este o boala de uzura. Deci este o boala care apare mai frecvent la persoanele in varsta. La persoanele tinere apare atunci cand exista o deformatie mare de ax sau cand exista deviatii de ax ale rotulei. De obicei gonartrozele secundare, adica cele cu o cauza recunoscuta sunt cele care apar la o varsta tanara. Gonartrozele ideopatice, primitive, care nu au o cauza recunoscuta apar de obicei dupa varsta de 60 de ani.

Gonartroza – Cauze

In functie de cauze, gonartroza poate fi clasificata in doua categorii: gonartroza cu o cauza cunoscuta si gonartroza cu o cauza necunoscuta, denumita gonartroza ideopatica.

O cauza care determina aparitia gonartrozei este dezaxarea membrului inferior. Foarte multe persoane au din nastere picioarele fie in forma de X, fie in forma de paranteza, adica axul membrului inferior este stramb. Acest lucru duce in timp la repartizarea neuniforma a presiunilor din interiorul articulatiilor genunchiului cu suprasolicitarea unuia dintre compartimente si cu initierea unui proces de uzura prematura a cartilajului articular.

Aceasta este cea mai importanta cauza care determina aparitia gonartrozei, potrivit conf. univ. dr. Radu Radulescu. O alta cauza foarte importanta este leziunea meniscului din cauza diferitelor traumatisme. De asemenea putem spune ca interventia pentru scoaterea portiunii rupte a meniscului duce la constituirea unor repartitii anormale a presiunilor articulatiei, determinand aparitia gonartrozei, mai ales daca operatia s-a produs la varsta tanara.

O alta cauza destul de frecventa pot fi fracturile la nivelul platoului tibial, adica la nivelul oaselor scheletice care intra in componenta articulatiei genunchiului.

Gonartroza – Semne si Simptome

Principalul simptom caracteristic gonartrozei este durerea. In prima faza a gonartrozei durerea este de cauza mecanica, atunci cand pacientul sta in picioare sau merge o distanta mai mare.

Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare in perioada de repaus sau noaptea, acesta fiind un moment dificil pentru pacient din cauza ca nu se mai poate odihni, potrivit conf. univ. dr. Radu Radulescu.

Un al doilea simptom foarte important este limitarea mobilitatii, pacientul nu mai poate face anumite miscari care tin de mobilitatea genunchiului. De asemenea, un simptom care apare destul de tardiv este modificarea de forma a articulatiei.

Gonartroza – Diagnostic

Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenului radiologic. Acest examen radiologic consta in efectuarea unei radiografii la ambii genunchi pentru ca medicul specialist sa faca o comparatie.

Prin examenul radiologic pot fi diagnosticate inclusiv fazele incipiente ale bolii.

Gonartroza – Tratament

In ceea ce priveste tratamentul gonartrozei se poate vorbi de o faza prechirurgicala, in care pacientul beneficiaza de un tratament medicamentos, de recuperare medicala si de o faza chirurgicala in care medicamentele nu-si mai fac efectul.

In faza prechirurgicala, pacientul este indrumat catre medicul reumatolog sau medicul de medicina fizica si medicala care ii prescrie un tratament antiinflamator si un tratament belneo-fizio-terapeutic. De asemenea medicul ortoped injecteaza in interiorul articulatiei niste substante vasco-elastice, care au un efect mecanic asupra respectivei articulatii.

Prin aceasta metoda de tratament scade coeficientul de frecare intre cele doua suprafete articulare, reducand uzura mecanica a cartilajului articular. Interventia chirurgicala este recomandata in functie de faza gonartrozei si de varsta pacientului.

O interventie chirurgicala foarte des intalnita in practica de specialitate este artroscopia, adica o interventie endoscopica in care se face o abraziune a cartilajului articular si o spalare a articulatiei. De asemenea in situatiile grave are loc inlocuirea articulatiei cu o proteza de genunchi.

Perioada postoperatorie presupune recuperarea prin gimnastica medicala. Aceasta ii confera pacientului mobilitatea articulara si redobandirea fortei musculaturii care actioneaza articulatia respectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *