Ambliopia – afectiunea care produce neputinta aprecierii distantei in spatiu

Una dintre cauzele accidentelor rutiere grave, spun medicii, pe lângă consumul de alcool, viteza excesivă sau adormitul la volan este aşa numită boală a ochiului leneş, ambliopia. Persoanele afectate nu pot aprecia corect distanţa în spaţiu. O nedreptate în această boală este faptul că cei suferinzi nu îşi dau seamă că au probleme cu ochii, pentru că defectul poate fi demonstrat şi descoperit doar cu aparate specifice.

Unii copii cu ambliopie pot avea un ochi deviatsaucare nu semişcăînacelaşi timp cucelălaltochi. Acesta este numit uneori „ochi leneş” și lamajoritatea copiilor ambliopia este greu de depistat.

Semnele care potindicaambliopiasauo afecţiune carecreșteriscul pentru ambliopiesunt mișcarea ochilor în aceeași direcție simultan, ochii nu fixează același punct, plâns sau durere când un ohci este acoperit, mișcări de ridicareşicoborâresaude lateralitate a capului pentru a privi ceva, o leziuneopacălanivelul corneei, explică dr. Miruna Nicolae, medic specialist oftalmolog.

Părinţii potsănu observedacăcopilul prezintă tulburări de vedere, abia după doi ani. Deseori potsănuaparăsemne îngrijorătoareşicopiiisănu se plângă de o vedereslabă. Este recomandat consultul oftamologicalcopiilor înainte de începereaşcolii. Cucâtcopilul estemaimic când i se instituie tratamentul, cuatâtmaibunesuntşansele pentru dezvoltarea unei vederi normale.

„Ambliopia este greu de corectat dupăvârstade 9 ani. Cu toate acestea, studiilerecentesusţincătratamentulînjurul acestei vârste poateîncăsăcorecteze ambliopia, spune medicul.

„Tratamentul ambliopiei se face zi de ziatâtladomiciliu,câtşilaşcoală. Se încearcă tot posibilulcătratamentulsăaibă succes.Dacăsuntutilizate picăturile de ochi, trebuie urmăritdacăsuntfolosite de copillaindicaţia medicului. Secomunică învăţătorului situaţia copilului, pentrucăacestasăsprijine copilulîntimpul tratamentului”, mai spune medicul.

Pentru a fi eficient, plasturele de pe ochi trebuie purtatatâtcâteste recomandat, cauzamajorăa neajunsurilor tratamentului ambliopiei este nefolosirea plasturilor pentru ochilaindicaţia medicului, aifrmă medicii.

În unele cazuri, ambliopia poatesăreaparăşidupă un tratament de succes.

„Ambliopia este dificil de corectat dupăvârstade 9 ani. Totuşi studiilerecentesusţincătratamentul anumitor forme de ambliopie pot îmbunaţi vederea chiarşilacopiiimarişilaadulţi”, adaugă Miruna Nicolae, medic specialist oftalmolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *