mobila-pentru-locuinta

7 sfaturi folositoare. Cum se alege mobila potrivita pentru un apartament de dimensiuni mici

Statisticile spun ca Romania se afla pe locul intai in Europa, in ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte: 95,4% dintre romani locuiesc in propriile case si evita chiriile. Simultan, insa, 52,5% dintre locuinte sunt suprapopulate, potrivit instistutului european de statistica Eurostat.

piese-de-mobila-pentru-apartament

Asadar, spatiul insuficient reprezinta, o problema cu care mai bine jumatate dintre romani se confrunta.

Insa lipsa spatiului vine, insa, la pachet cu o alta problema: alegerea mobilierului potrivit, care sa confere iluzia unui spatiu in locuinta ta, fara sa faca nici un pic de rabat de la utilitate.

Iata 7 sfaturi practice si folositoare pe care sa le ai in vedere atunci cand vei alege mobila pentru un apartament de mici dimensiuni:

  • Achizitioneaza o masa pliabila

Masa pliabila reprezinta o metoda inteligenta de a folosi inteligent spatiul din bucatarie. In momentul in care pregatesti masa, masa poate sa fie pliata la perete, iar cand mananci, ea poate sa fie „intinsa” pentru a avea spatiu suficient pentru patru persoane. Intr-un apartament de mici dimensiu foarte utile sunt si scaunele pliabile. Pentru un plus de confort, foloseste cateva pernute special concepute pentru scaune.

  • Achizitioneaza un pat cu sertare

Daca propriul dormitor nu dispune de spatiu suficient si pentru un dressing mare, gandeste-te la cumpararea unui pat dublu cu sertare pe ambele parti pentru a te putea bucura de maximum de spatiu disponibil. In plus, spre deosebire de canapelele cu lada care nu mai sunt de mult la moda si in acelasi timp greu de manevrat, accesul la aceste sertare foarte incapatoare este facil.

  • Achizitioneaza dulapuri suspendate pentru bucatarie

Nu are rost sa aglomerezi spatiul din bucatarie. Functionalitatea, aceasta este principala regula a oricarei redecorari si nu punerea accent pe numarul mare al obiectelor. De exemplu, poti suspenda pe perete cat mai multe dulapuri, pentru a putea depozita la inaltime toate accesoriile de bucatarie pe care nu le utilizezi zilnic. Daca arunci o privire, la aceste variante de mobilier de bucatarie, s-ar putea sa ai noi idei, fiindca la dispozitia ta se afla o paleta intreaga de optiuni pentru a-ti amenaja bucataria pe placul tau.

  • In loc de masa alege un bar

Cu totii ne dorim o masa mare in bucatarie, dar nu mereu avem la dispozitie spatiul necesar pentru aceasta, mai ales daca locuim la garsoniera. Un bar plasat in fata geamului sau un blat rabatabil este solutia perfecta care sa inlocuiasca cu succes o masa. Este suficient de mare pentru a aseza pe el farfuriile cu mancare si ocupa putin spatiu.

  • Creaza un punct de atractie

Daca ai o bucatarie mica, asta nu inseamna ca trebuie sa fie si lipsita de personalitate. Rafturile de carti, fotografiile de familie mult indragite, colectia cu setul de farfurii traditionale, ulcioarele si sfesnicele colorate se potrivesc foarte bine intr-o bucatarie cu un spatiu mai mare. Dar, daca bucataria ta nu masoara multi metri patrati, nu uita ca orice lucru specific unei astfel de incaperi poate sa se transforme intr-un obiect decorativ, daca nu provoaca senzatia de aglomerare sufocanta si de haos. Sfatul este sa cumperi cateva rafturi de bucatarie si pune pe ele, spre exemplu, farfuriile de lut.mobila-pentru-locuinta

  • Realizeaza un dulap incastrat in perete

Renunta la dulapurile si dressingurile obisnuite si alege constructia unor dulapuri incastrate in nisele din pereti. In modul acesta vei avea de castigat foarte mult spatiu, mai ales in dormitor, care de regula, este mai mic decat sufrageria.

  • Depoziteaza pe verticala, nu pe orizontala

Metoda de depozitare pe verticala reprezinta una dintre cele mai comune strategii de a eficientiza spatiul in micile locuinte. Asa cum am sugerat in situatia bucatariei, aplica aceasta strategie si in sufragerie. De exemplu, o solutie ar fi cumpararea unei biblioteci cu rafturi, sertare, dar si dulapuri, inainte pana in tavan. In felul acesta, vei obtine mai mult spatiu de depozitare pentru carti, electronice, obiecte de uz personal sau chiar haine, pastrand totodata ceilalti pereti liberi.

  • Opteaza pentru piesele de mobilier in culori deschise

Piesele de mobilier de culoare deschisa avantajeaza, acestea dau impresia ca spatiul este mai generos. Usile realizate din sticla transparenta sau mata ale bibliotecii si chiar ale dulapurilor de bucatarie contribuie si ele la marirea vizuala a spatiilor mici. In plus, achizitioneaza mobilier cu picioare deoarece designerii spun ca piesele de mobilier cu picioare aduc un plus de fluiditate spatiilor mici.

mobila-pentru-apartament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *